Alcoolul adolescentin:
In perioada mai-iunie 2006, la nivelul municipiului Bucuresti, a fost realizata o ancheta pe baza de chestionar in randul elevilor din clasele IX - XII, ce a avut drept scop determinarea consumului de alcool in randul adolescentilor.
82 % dintre liceeni au afirmat ca obisnuiesc sa bea numai la ocazii. De asemenea, 6,8 % dintre ei au afirmat ca nu au consumat niciodata bauturi alcoolice si numai 1,7 % s-au declarat ca fiind consumatori zilnici.
Comportamentul elevilor in ceea ce priveste consumul de alcool este similar cu cel al familiilor din care provin, 72% dintre acestia afirmand ca in familiile lor se consuma alcool numai la ocazii speciale (aniversari, petreceri).
Doar 2,4 % dintre subiecti au afirmat ca in familia lor nu se consuma niciodata alcool, in timp ce 5,8 % apreciaza ca acesta este consumat zilnic.
In ceea ce priveste anturajul, peste jumatate (57,5%) dintre elevii chestionati sustin ca doar o mica parte din grupul de prieteni consuma frecvent alcool.
Intrebati cati dintre prietenii lor se imbata frecvent, 43,6 % dintre subiecti au raspuns ca numai cativa fac acest lucru, iar 38,6 % ca nici unul dintre prietenii lor nu ajunge intr-o stare avansata de ebrietate.
Motivele care au stat la baza consumului de alcool au fost in principal curiozitatea (47 %) si placerea (42%). Chestionati cu privire la destinatia banilor de buzunar, marea majoritate (67,2 %) au declarat ca ii folosesc pentru procurarea produselor alimentare, iar 28,7 % achizitioneaza alte produse (haine, accesorii vestimentare, carti etc.). Numai 2,5% dintre respondenti utilizeaza banii de buzunar pentru cumpararea bauturilor alcoolice.
România se afl? printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, se arat? într-un raport al Institutului Britanic de studii privitoare la alcool.
In Romania, adultii consuma mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, in timp ce media in Uniunea Europeana se situeaza in jurul a 15 litri.
Sociologii spun ca la baza consumului de alcool sta nivelul de trai scazut.
O statistica oficiala a Ministerului Sanatatii releva faptul ca 10% din populatia tarii are probleme cu alcoolul, procent ce se afla in plina crestere.
Romania este una dintre putinele tarii in care birturile au clienti la 7.00 dimineta.
Potrivit studiului, în Europa, peste 25% dintre decesele înregistrate în rândul b?rba?ilor cu vârste cuprinse între 15 ?i 29 de ani au drept cauza consumul de alcool în exces.
Alcoolul Economic
Cu banii cheltuiti de romani pe alcool s-ar fi putut cumpara 230.000 dintre cele mai scumpe variante ale Daciei Logan.
De asemenea, cu aceiasi bani, s-ar putea achizitiona peste 5.700 de garsoniere la un pret mediu. Nu in ultimul rind, piata bauturilor alcoolice valoreaza mai mult decit cea a fondurilor de investitii mutuale, estimata la 1,7 miliarde de euro si este aproximativ la acelasi nivel cu cea a leasingului. Iar cele 2,3 miliarde de euro inseamna 2,5% din PIB-ul national.
Un studiu al Institutului National de Statistica,dat publicitatii de Agentia Nationala Antidrog, arata ca 16% dintre romani sunt consumatori obisnuiti de bauturi alcolice, unul din 6 romani consumand in mod frecvent bauturi alcoolice tari. In timp ce peste 60% din populatie consuma cel putin o data pe saptamana apa minerala si bauturi racoritoare, 38% prefera berea, iar vinul este consumat in mod frecvent de peste 25% din populatie.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica, pentru trimestul al doilea al anului in curs, 5,9 % din totalul cheltuielilor lunare de consum sau gospodarie ale unei familii, sunt alocate achizitionarii bauturilor alcoolice si a tutunului, in timp ce pentru educatie sunt cheltuite doar 0,9 procente. Nici pe sanatate romanii nu par dispusi sa cheltuie prea multi bani, doar 4,8 procente din totalul cheltuielilor lunare se indreapta spre acest sector.