SUA

Cercetatorii de la Universitatea din Buffalo au efectuat un studiu care a scos la iveala ca 15% din forta de munca, 19.2 milioane de angajati, din Statele Unite ale Amercii consuma sau sunt afectati de alcool.

1.8% (2.3 milioane de angajati) au consumat cel putin o data alcool inainte de a veni la locul de munca iar 7.1% (8.9 milioane) au baut cel putin o data in timpul serviciului.

In urma acestui studiu, cercetatorii au estimat ca 2.1 milioane de angajati (1.7%) au lucrat sub influenta alcoolului iar 11.6 milioane (9.2%) su fost mahmuri la locul de munca.

FINLANDA

Agentia Nationala de Statistica de la Helsinki a remis un raport, pe anul 2005, in care se arata ca alcoolul ucide mai multe persoane intre 15 si 64 de ani decit fac impreuna celelalte boli, printre care cele de inima sau cancerul.

Peste 2.000 de persoane au murit din cauza consumului de alcool, cu 150 mai multe decit in 2004. In randul persoanelor de sex feminin, anul trecut alcoolul a facut victime in aceeasi masura ca si cancerul la san.

Consumul de alcool in Finlanda a crescut in mod constant in ultimii 20 de ani. Numai anul trecut, fiecare finladez a baut in medie 10,5 litri de alcool pur.

Autoritatile finlandeze au incercat sa ia masuri legislative pentru a opri consumul mare de alcool, astfel ca anul trecut importurile de alcool au fost reduse, ca urmare a cresterii taxelor, cu peste 40%.

De asemenea, vor creste si taxele pentru reclamele la alcool. O alta posibilitate este introducerea unor restrictii pentru vanzarea de alcool inainte de ora noua.