Exista consemnari ale folosirii bauturilor alcoolice de catre vechile civilizatii inca din anul 6.000 i.Hr.

Producerea vinului isi are originea in Orientul Mijlociu, unde vita-de-vie dadea roade fara ingrijiri speciale. Vechiul Testament ii atribuie lui Noe plantarea primei culturi de vita-de-vie, considerandu-l si prima persoana care s-a imbatat.

In orasul sumerian Nippur, berea si vinul erau folosite ca bauturi tonice in scop medical si inca din anul 2.000 i.Hr. manifestarile religioase ale vechilor egipteni si ale asirienilor includeau petreceri la care se consumau bauturi alcoolice si care durau zile intregi.

Zeul egiptean, Osiris, era considerat a fi primul cultivator al vitei-de-vie si cel ce produsese berea din cereale.

Un faraon ce a trait acum aproximativ 5.000 de ani a scris primul epitaf dedicat unui alcoolic.

In Grecia, betia nu era un fapt cunoscut inaintea aparitiei noului zeu Dionysos (zeul vitei-de-vie si al petrecerilor). Prin secolul al VII-lea i.Hr., consumarea bauturilor alcoolice devenise o parte importanta a vietii de zi cu zi. Grecii au remarcat si faptul ca, desi vinul poate crea o stare placuta, poate sa-l determine pe un individ sa faca lucruri pe care in mod normal nu le-ar fi facut sau chiar sa-si iasa din minti.

E posibil ca betia pe scara larga sa fi dus la caderea Babilonului, in anul 539 i.Hr. Persii au atacat si distrus orasul in timpul unui festival cand toti locuitorii erau beti.

Romanii au fost familiarizati cu vinul de catre greci. Ei au transformat sarbatorile bahice (Dionysos a devenit Bachus, in latina) in manifestari de o amploare, caracterizate prin excese alimentare si de alcool, orgii sexuale, ceremonii religioase stranii, crime ritualice. Consumul bauturilor alcoolice era raspandit printre reprezentantii claselor superioare si printre conducatorii Imperiului Roman, vanzarea si folosirea acestora ajungand pana in Spania, Franta, Germania si Insulele Britanice.

Oamenii au inceput sa produca bauturi alcoolice din motive practice. Productia vinului a inceput in Egiptul Antic, cand egiptenii si-au dat seama ca sucul de struguri se strica repede, dar ca sucul fermentat sau vinul se pastreaza bine. Ei aveau probleme, de asemenea, cu apa de baut, care era impura, si au observat ca daca beau vin nu se imbolnaveau. Mai tarziu, vinul a devenit important pentru biserica Romano-Catolica, intrucat era folosit la oficierea sfintei liturghii. In perioada renasterii, bauturile alcoolice au devenit importante in societatea europeana. Au inceput sa fie produse pe scara larga si promovate de breasla de comercianti care avea controlul productiei lor.

In jurul anului 1300 a aparut o industrie a "berii" in Europa centrala. In aceasta perioada, vinul a continuat sa creasca in popularitate. Au aparut, de asemenea, multe sortimente denumite dupa locul de origine. Desi alcoolul a aparut initial din motive practice, utilizarea lui s-a schimbat ulterior.

Oamenii au inceput sa incerce diferite tipuri de alcool, iar consumul de bauturi alcoolice a devenit o parte din cultura europeana. Utilizarea lui a adus adesea la abuz.